Företagslarm

När svenska företag väljer larm så verkar dessa allt som oftast, bara av gammal vana, vända sig till de mer traditionella leverantörerna. Detta, till synes, helt utan anledning. För visst finns det alternativ som skulle göra företagslarmen både säkrare och mer kostnadseffektiva. Vi reder ut begreppen.

Krav på företagslarm

Många vet inte att försäkringsbolagen har krav på larmet som installeras på våra svenska företag men så är det faktiskt. Det många också verkar tro är att du måste välja ett trådbundet larm från stora larmleverantörer för att du ska:

  • Känna dig säker och minska risken för inbrott
  • Få godkänt av försäkringsbolagen

Detta är faktiskt en sanning med modifikation som man som företagare och inköpare av säkerhet till företag, borde ta med en stor nypa salt. 

Problem med företagslarm

Det är alltså så att många av de standardlarm som svenska företag säljer inte alls är speciellt säkra. Ofta är larmen ganska små och, visserligen, delvis trådbundna men larmen skapar enkelt möjlighet för insiderbrott. Detta innebär att en person som arbetar på eller med företaget, direkt eller indirekt, kan ge information till inbrottstjuvar om hur de ska undvika larmet. 

Vi pratade med ett företag inom telekomsverige som drabbats av flertalet inbrott vid unika tillfällen, då det funnits dyrbara telefoner. Lådvis med telefoner. Tjuvarna hade undgått företagslarmet fullständigt. Bland annat hade man, snyggt och prydligt, plockat ut en dörrspegel som gjorde att dörrbrytaren inte utlöste. Passerat och undvikit rörelsedetektorer för att endast stjäla just denna låda med telefoner. Otroligt tråkigt naturligtvis men varför sker dessa inbrott, gång på gång?

Vad kan man göra?

En mängd inbrott där tjuvar undgår eller lurar företagslarm är, tyvärr insiderbrott. Det är enormt smärtsamt och kränkande att inse att ett inbrott kunnat ske för att någon som arbetar på bolaget, någon som lämnar och hämtar paket eller städar på företaget har gett information till människor som i sin tur genomför inbrottet. 

Den största anledningen till att inbrott av denna karaktär kan ske är för att säkerheten, helt enkelt, är för dålig. Larmen är för små, man har blinda fläckar i lokalen där man kan röra sig utan att larmet utlöser. Skalskyddet på företagslarmet är för svagt och man har inte skyddat alla dörrar och fönster. 

Detta innebär att de flesta företagslarm skulle kunna varit betydligt bättre genom att man installerade ett bättre larm, ett större larm. Detta är inte likställt med att larmet behöver vara mycket dyrare, bara bättre och mer genomtänkt, heltäckande. 

Ett företagslarm kan absolut vara trådlöst, det handlar bara om att förklara för försäkringbolagen att man i stället valt att bygga ett större och mer heltäckande larm. Detta kan till och med uppskattas av ett påläst och insatt försäkringsbolag. Man bör då bygga ett larm som gör det omöjligt att röra sig på någon yta på företaget utan att larmet utlöser. Larmet ska också utlösas om ett fönster krossas eller en dörr öppnas.

Att vara kopplad till en bemannad larmcentral är dock ett absolut krav enligt svensk standard. Anställda ska, dessutom, inte behöva agera larmcentral när man är ledig. 

Som företag kan man utöver ett vanligt larm uppgradera ordentligt med exempelvis en rökmaskin, eller dimgenerator som det också kallas. Om larmet utlöser så rökfylls lokalen på ett par sekunder och det är omöjligt att navigera eller stjäla något. Även om en sådan maskin kostar mellan 10 000-20 000SEK att köpa in, beroende på storlek, så är det småpengar i jämförelse vad ett inbrott kostar.

Sammanfattning

Fundera på vilken larmleverantör du ska välja, titta på seriösa men mindre larmföretag och fråga vad de kan erbjuda. Är det ett seriöst larmföretag kan de också hjälpa dig med:

  • Kommunikation ditt försäkringbolag. 
  • Rita upp ett larm som täcker alla ytor, dörrar och fönster
  • Ge dig ett mer prisvärt alternativ som, på sikt, sparar stora summor pengar till ditt företag