Så enkelt är det att lägga om dina lån

Att förstå för och nackdelar med att lägga om lån kan göra att dina kostnader blir lägre.
Om du letar efter sätt att betala av skulder tidigare eller få dina månatliga betalningar under kontroll kan du ha sett information om att lägga om ett personligt lån eller avbetalningslån.

Att lägga om ett lån är ett stort beslut. Men det kan vara nödvändigt och hjälpa dig att nå dina ekonomiska mål snabbare. Innan du bestämmer dig om det är rätt för dig bör du veta detaljerna som kommer med att ansöka om ett nytt lån.

Hur går det till när jag lägger om ett lån?

Låt oss först kolla på grunderna om vad som är en omläggning av ett lån och vad innebär för dig.

Att lägga om ett lån är när du tar ett befintligt lån och överför det till ett nytt lån, med nya villkor. Dessa villkor inkluderar vanligtvis en annan ränta och en ny återbetalningsplan. Omläggningen kan sänka eller höja din månatliga betalning, beroende på räntan och antalet månader du måste betala.

Detta går att göra för en mängd olika lånetyper som till exempel bolån, billån, privatlån och snabblån. Det är i huvudsak ett nytt kontrakt för återbetalning av din nuvarande skuld.

Du behöver inte heller arbeta med samma långivare som ditt ursprungliga lån vilket innebär att du kan ha många alternativ för att välja långivare.

Så ansöker du

Om du bestämmer dig för att gå vidare med omläggning av ditt lån är stegen ganska enkla.

Kolla runt bland olika långivare.

Jämför räntor, avgifter och villkor. Du kan göra detta genom att jämföra långivare en efter en, eller genom att använda ett jämförelsetjänst online för privatlån. Det är helt gratis att använda tjänsten.

Kontrollera din kreditvärdighet. Innan du påbörjar en ansökningsprocess, kontrollera din egen kreditvärdighet. Genom att kolla din kreditvärdering innan hjälper det dig att undvika överraskningar när en långivare gör en kreditprövning.

Många långivare erbjuder en lånekalkylator på sin hemsida och låter dig se om du en exempelränta du kan få och vad lånet kan komma att kosta dig. Här kan du jämföra flera långivare och låna oavsett om det är för att lägga om ett befintligt lån eller för att ansöka om ett helt nytt.

För & nackdelar med att ansöka om nytt ett privatlån

Omläggning av ett lån, särskilt ett lån utan säkerhet, kommer med fördelar och även risker. Här kommer både för och nackdelar med att lägga om ett befintligt lån.

Fördelar

Det innebär ofta en lägre ränta. Vanligtvis när någon väljer att lägga om lån är det för att sänka räntan. En lägre räntebetalning innebär mer pengar till plånboken och mindre till ränta till långivaren.

Det kan innebära minskad löptid vilket kan leda till färre betalningar. Om du väljer att lägga om ett lån till en annan återbetalningstid kan det minska antalet månatliga betalningar du måste göra. Detta kan hjälpa dig att betala av skulden snabbare.

Omläggningen av lånet kan hjälpa dig att sänka den månatliga betalningen, vilket i sin tur kan hjälpa dig att göra betalningar i tid.

Att göra månatliga betalningar i tid kan ha en positiv inverkan på din kreditvärdighet.
Bekväm.

Nackdelar 

Det tillkomma kostnader och avgifter. Långivare lägga på mer avgifter utöver ränta. Detta kan vara uppläggningsavgift, aviavgift som exempel. Se till att det inte finns någon förskottsbetalning för att betala av ditt lån i förtid.

Det är möjligt att en omläggning faktiskt kan kosta dig mer. Därför det är viktigt att räkna på lånet innan du fortsätter.

Det kan göra inverkan på din kreditvärdighet. Att ta ett nytt lån kommer att påverka din kreditvärdighet. Detta kan minska din kreditvärdighet då antal låneansökningar bedöms. I dagsläget är det UC som är i särklass det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Om din kreditvärdighet redan behöver förbättras eller om du kommer att ansöka om andra lån kanske det inte är läge att ansöka om nya lån.