Mer än sol och bad i södra Spanien

Sedan årtionden är Spanien svenskarnas favoritresmål året runt. Framför allt åker svenska turister, i likhet med de totalt 80 miljoner andra turister som varje år besöker landet, framförallt till Costa del sol och Kanarieöarna.

Costa del sol är kustremsan i autonomin Andalusien. Men Andalusien har mer att erbjuda än bara sol och bad vid kusten. Den här delen av Spanien kryllar av vackra städer med spännande historia, vilka vi ska bekanta oss med här nedan. Staden Valencia ligger nordost om Andalusien och har på senare år blivit ett populärt resmål som vi också ska titta närmre på.

Córdoba

Cirka 13 mil norr om Costa del sol ligger staden Córdoba med sina 300 000 invånare. Staden har en mycket lång historia som går tillbaka till tiden då Spanien var arabiskt. Det finns många delar av stadens arkitektur som vittnar om den här perioden. En av dessa saker är stadens katedral som är en omgjord moské.

Valencia

Valencia är Spaniens tredje största stad och är ungefär lika stort som Stockholm. Spaniens kanske mest kända maträtt, paella, kommer härifrån och om du tycker om den saffranskryddade risrätten så är det ett absolut måste att besöka någon av stadens otaliga restauranger för en genuin paella valenciana.

Omkring hela Valencia finns odlingar av framförallt citrusfrukter och stadens apelsiner är kända över hela världen. Som besökare i staden bör du inte missa att både besöka en apelsinodling och prova både apelsinjuice och marmelad gjort på stadens stolthet.

Las Fallas är en stor festival som hålls varje år i mars i Valencia. Den hålls för att fira stadens skyddshelgon Sankt Josef och är en enorm stadsfest med oändligt många evenemang och parader. Ett av de mer populära evenemangen är en parad med pappfigurer där en vinnare röstas fram. Det vinnande bidraget eldas upp under festivalens sista kväll.

Jerez

Staden Jerez ligger cirka 90 kilometer söder om Sevilla, och det är till just Sevilla du bör flyga om du vill besöka Jerez. Här kan du framförallt njuta av en av Spaniens mest säregna vinsorter: sherry. Det finns idag ett tjugotal bodegor som är helt specialiserade på detta lokala vin som har producerats i staden i flera hundra år.