Precis som med filmer och serier så finns det även åldersgränser för spel. Detta är naturligtvis till för att skydda yngre mot innehåll som kanske inte riktigt lämpar sig förrän man blivit äldre. Men hur funkar det egentligen? Vem bestämmer åldersgränser? Vad grundar man det på och är åldersgränser lika med lag? Detta tänkte vi reda ut i denna artikel.
Vem bestämmer åldersgränser?
I europa har vi en standard för åldersgränser som kallas PEGI, det kanske du har sett eller hört förut? Det står för Pan European Game Information. Denna standard är framtagen av ISFE som står för Interactive Software Federation of Europe, det är alltså där man har bestämt hur det ska funka.
Vad grundar man åldersgränserna på?
I dagsläget finns det åtta olika innehållsmärkningar man använder för att avgöra vilken åldersgräns ett spel ska ha. Dessa är:
- Spelet innehållet våldsskildringar
- Spelet kan visa händelser eller situationer där rusmedel (alkohol/narkotika) används
- Spel som visar eller uppmanar till gambling
- Spelet kan spelas online med andra
- Spelet innehåller skildringar av mobbning eller diskriminering
- Spelet innehåller verbalt eller skriftligt grovt språk, exempelvis svordomar
- Spelet kan verka skrämmande eller väcka rädsla
- Spelet visar nakenhet och/eller sexuellt beteende eller sexuella antydningar
Åldersgräns = lag?
Att konsumera film eller spela spel där åldersgränsen är högre än fylld ålder är inte olagligt. Till exempel så finns det en rekommenderad åldersgräns för spelet Counter-Strike, men föräldrar kan ändå göra bedömningen att barnet är moget nog för att spela det. Det blir helt enkelt upp till var och en, men åldersgränserna finns där som en rekommendation. Det viktiga är egentligen att spelen inte utger sig för att vara lämpliga för t.ex 7 år men innehåller extrema saker som en 7-åring inte borde se. Värt att tänka på är att åldersgränserna har heller inget med svårighetsgrad att göra. Ett spel som är rekommenderat för 3 år och uppåt kan fortfarande vara väldigt svårt, inte minst för treåring.