6 tips – Såhär slappnar du av under semestern

Sommaren är snart här och för många innebär detta semester, lov och ett avbrott från den stressiga vardagen. Men inte alla kan slappna av ordentligt. Man vet att arbetsmailen snabbt fylls på och högen med papper bara växer. Du kanske vet med dig att du låg efter redan innan semestern? Den här typen av inre stress gör att du inte kan njuta fullt ut av din semester. Här följer 6 tips på hur du kan finna lugn och bäst kunna njuta av din ledighet.

1. Planera ditt arbete- Om du vet med dig att du har många uppgifter och arbeten liggande kan du planera in dem innan du går på semester. Vissa måste börja redan i mars, andra bara några veckor innan. Få färdigt sånt som legat och dragit, planera ditt schema så att du har tid till uppgifter du vet ska komma precis innan semestern. Kanske kan du till och med få godkänt att jobba över några dagar för att bli klar och färdigställa det sista. Informera även kunder, medarbetare och samarbetspartners om att du tänker ta semester och när. Genom att tidigt berätta om din semester ger du de andra en chans att planera sitt eget jobb och du slipper kanske stå med en lång lista som “måste göras” innan semestern. Du har även ryggen fri, det är ju faktiskt inte ditt fel att andra inte kommer in med sina önskemål i tid. 

Kommer någon att vikariera för dig? Tänk då på att ju mer information och arbetsbeskrivning du ger ut, desto mindre behöver du stå i när du kommer tillbaka. Gör listor, låt vikarien gå bredvid några dagar och ge tydliga direktiv på vad du förväntar dig av vikarien. 

  2. Stäng av jobbtelefonen och låt bli att kolla mailboxen. Många har en tendens att inte kunna låta jobbet vara och ständigt påminna sig om hur mycket jobb som väntar. Vissa arbetsplatser tvekar tyvärr inte heller att ringa in dig under semestern. Men det är faktiskt så att så länge du inte får betalt för jourarbete ska du inte behöva vara tillgänglig. Det är chefens jobb att se till att det finns tillräckligt med personal. Antingen genom att inte alla tar semester samtidigt eller sätta in gott om extrapersonal och sommarjobbare. Och ja, det finns något som heter inbeordring och här får det väl vara samvetet som styr. Om du till exempel “råkar” vara på en resa eller har druckit alkohol kan och får du inte jobba.

3. Gör en jobbstrategi- Genom att ha en strategi för hur du ska lägga upp ditt arbete efter semestern kan du lugnt vila i den förvissningen. Skriv ner en priolista och vad du behöver börja med och ta fram den när det är dags att återgå till jobbet. Genom att ha en plan arbetar du även effektivare och kommer snabbare ikapp.

4 .Unna dig att bara slappa, ge dig själv tid, gå på spa eller massage. Även om du har barn, prata med din partner och ge varandra egentid.

5. Meditera- Gå en kurs i meditation eller yoga. Lägg dig en halvtimme om dagen på en spikmatta. Spikmattor har en lugnande effekt och dessutom är de smärtlindrande. Smärta är ytterligare en sak som skapar stress och oro. Läs mer om spikmattor här.

6.Plantera något- Att så och skörda är fantastiskt avslappnande. Dessutom får du gratis frukt/ grönsaker eller kan omge dig med vackra blommor.