De fem viktigaste båttillbehören för en ny båtägare

Att äga en båt är en härlig upplevelse, men det kräver också att man har rätt utrustning ombord. Oavsett om du är en erfaren sjöman eller en nybörjare inom båtlivet är det viktigt att ha de rätta tillbehören ombord för att säkerställa en säker och bekväm båttur. I det här blogginlägget listar vi de fem viktigaste båttillbehören för en ny båtägare, så att du kan vara väl förberedd inför din nästa båtsemester.

Fendrar – skyddar båten och andra fartyg

Fendrar är gummi- eller plastkuddar som placeras runt båtens reling för att skydda den mot skador vid kontakt med andra fartyg eller kajkanten. De fungerar som en buffert och hjälper till att förhindra skador på båten.

Navigationsutrustning är en samling verktyg och enheter som används för att hitta rätt väg och navigera på sjön. Dessa kan inkludera kompasser, GPS-enheter, Ekkolod och sjökort. Med hjälp av dessa verktyg kan man enkelt hitta sin position och planera sin rutt, och på så sätt undvika farliga områden och andra hinder på sjön.

Ankare – för att hålla båten på plats

Ankare är prylen som används för att hålla båten på plats – när den inte är i drift. Ankaret är en slags vikt i form av en klump med metall eller en skruvformad kropp som gräver ner sig i bottnen. Ankaret används oftast för att hålla båten på plats i ett hamnområde, men kan också användas för att lägga till vid en brygga eller i en vik. Du kan läsa mer hos Praktiskt Båtägande.

Flytvästar – för säkerhet ombord

Flytvästar är särskilda västar som används för att hålla en person ovan vattenytan om denne skulle falla i vattnet. De är utformade för att vara lätta och bekväma att bära och kan användas av både barn och vuxna. Flytvästar är en viktig del av säkerhetsutrustningen ombord på en båt, och är speciellt användbara i situationer där man befinner sig långt från land eller har sjösjuka passagerare ombord. Vid vatten ska alla ha en flytväst på sig – särskilt nya båtägare.

Förtöjningslinor – så att du inte flyter iväg

Förtöjningslinor är långa rep eller linor som används för att förtöja båten vid en brygga eller kaj. De förhindrar att båten flyter iväg och håller den på plats vid kajen. Förtöjningslinor finns i olika längder och tjocklekar, beroende på storleken på båten och vattendjupet vid förtöjningsplatsen. Det är viktigt att välja rätt storlek på förtöjningslinorna för att säkerställa att båten hålls på plats på ett säkert sätt.

Att köpa själva tillbehören

Vi rekommenderar att du köper båttillbehör hos en butik som är fokuserade på just båttillbehör. Vissa båttillbehör går att köpa lite överallt, men genom att vända dig till en expert kan du vara säker på att få helt rätt produkt för just dig. Du kan köpa båttillbehör online hos exempelvis Moory, men det går bra i vilken båttillbehörsbutik som helst.