Generation Z – Visst kan vi arbeta med dem!

Det pratas ofta om hur våra olika generationer är och just nu är det Generation Z som det pratas om!

Generation Z används ofta som benämning på den grupp människor som är födda mellan c:a 1994-2010. De är alltså mellan 7 och 23 år. Många förfasas över hur vår framtid kommer se ut när dessa ”lata, otåliga, självupptagna, osociala…” personer nu kommer ut på arbetsmarknaden.

700 år före Kristus sa Hesiod följande:
(fri översättning):
”Jag ser inget hopp för vår framtid om den är beroende av de oseriösa unga av idag, alla unga är med säkerhet helt vårdslösa.
När jag var barn fick vi lära oss att vara diskreta och visa respekt för de äldre”

Vi vill dock hävda att det inte alls stämmer!

Visst är de annorlunda än oss men beskrivningen ovan stämmer inte in på dem, även om det säkert finns undantag, men det gör det i varje generation.

Hur skall vi då kunna arbeta och leva med Generation Z?

Vi behöver förstå att de är uppväxta i en helt annan värld där internet, mobiltelefoner, e-handel m.m. är självklarheter och vi behöver därför bemöta dem som vi gör när vi möter främmande kulturer.

Med mod, intresse och nyfikenhet!

Vi kan skapa så mycket mer tillsammans med dem än vad vi ensamma kan åstadkomma, men då måste vi tänka på framförallt 3 saker:

Att ha ett öppet sinne!Ha ett öppet sinne

Vi har alla en ”ryggsäck” som färgar våra värderingar, våra reaktioner och vårt agerande. Men som ledare är det viktigt att vara medveten om det, så att vi med öppna ögon och ett öppet sinne ta in deras budskap.

Lyssna aktivt!Lyssna aktivt

Genom att vara aktiva lyssnare kan vi förstå vad det är de egentligen menar. Tillsammans kan vi då nå våra mål. Även om det kanske blir på ett annat sätt än vi tänkt oss, för det är ju målet som är viktigt, kanske inte just vägen dit.

Var en förhörsledareVar en förhörsledare

Det kan låta märkligt men en bra förhörsledare ställer både de rätta och svåra frågorna, för att förstå bättre och därefter kunna ta rätt beslut. Därför är det viktigt att våga utmana och ställa de där tuffa frågorna och vänta på svaret.

Så skönt med någon som inte målar ut oss som omöjliga” – Deltagare, Generation Z

Vill ni veta mer om Generation Z och varför de är som de är, hur man attraherar dem på arbetsmarknaden?

Vi har en väldigt uppskattad föreläsning om Generation Z, boka oss genom att ringa 031-337 57 50 eller maila på info@larssonco.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *